Μέσα από την εργασία μου συναντώ συνεχώς ανθρώπους, που κυριολεκτικά βασανίζονται σε ολόκληρη τη ζωή τους, από το θέμα των σχέσεων.

Είναι  πραγματικά άξιο απορίας το πόσο πραγματικά υποφέρουν οι άνθρωποι αυτοί , από την απόρριψη, την απαξίωση και γενικά από τη μη αποδοχή του συντρόφου.

Είναι επίσης άξιο απορίας, το πόσο χαμηλά φτάνει κανείς, προκειμένου να πάρει έστω και μια σταγόνα αποδοχής, επιβεβαίωσης κι ‘’αγάπης’’, από τον άλλον.

Κάποιες φορές, το ζητάει  τόσο απεγνωσμένα, που είναι διατεθειμένος , να το πληρώσει με οποιοδήποτε τίμημα , συμπεριλαμβανομένης  της αξιοπρέπειάς του.

Κι όταν παρά τις προσπάθειές του, αποτυγχάνει, πράγμα πολύ  φυσικό αφού κανένας υγείας άνθρωπος δε θέλει δίπλα του έναν φοβισμένο ανασφαλή, ζητιάνο, τότε πολλές φορές, καταρρέει.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις, μεταξύ γονέων και παιδιών, αλλά κυρίως μεταξύ συντρόφων.

Έχουμε άραγε πραγματικά τόσο μεγάλη ανάγκη, την επιβεβαίωση, την αποδοχή, την αγάπη, από έναν άλλον άνθρωπο; Και αν είναι έτσι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Μήπως επειδή, δεν γνωρίζουμε την αξία μας και περιμένουμε να μας τη δείξει κάποιος άλλος μέσα από την αποδοχή του; Μήπως επειδή δεν αγαπάμε καθόλου τον εαυτό μας;

Ή μήπως επειδή νομίζουμε ότι μπορούμε να γεμίσουμε τα κενά μας με κάτι άλλο έξω από εμάς;

Ασφαλώς ισχύουν και τα τρία.

Όμως ποιος μας έμαθε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Ποιος μας έμαθε να τον σεβόμαστε;

Ποιος μας είπε ποτέ, πόσο πολύ αξίζουμε;

Από ποιόν και πότε λάβαμε πλήρη και ολοκληρωτική αποδοχή, ακριβώς όπως είμαστε;

Ποιος μας έμαθε να αγαπάμε χωρίς όρους τον εαυτό μας;

Κανείς φυσικά.

Αφού ακόμα κι οι γονείς μας, συνήθιζαν να μας λένε. Αν κάνεις αυτό, θα είσαι καλό παιδί και θα σε αγαπάω, αν όχι δε σε αγαπώ. Για να μην αναφερθώ  στις φορές που ακούσαμε φράσεις   όπως, είσαι άχρηστος δεν αξίζεις, είσαι κουτός, ανίκανος, και άλλα παρόμοια.

Και από την άλλη, πόσο συχνά ακούγαμε τη λέξη μπράβο, ή πόσο συχνά ακούσαμε από τους γονείς μας πόσο σημαντικοί, μοναδικοί και αξιαγάπητοι είμαστε;

Από σπάνια, ως ποτέ!

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι, κανείς δε φταίει. Οι γονείς μας αυτό ήξεραν, έτσι μεγάλωσαν και αυτό έκαναν.

Εάν βλέπετε τον εαυτό σας μέσα στα παραπάνω θέλω να σας πω ότι υπάρχει λύση και μπορώ να σας βοηθήσω πραγματικά! Επικοινωνήστε μαζί μου στο email info@sofiakonstantinidou.gr